19 September 2021

19 September 2021

Komuniti Rohingya di Cheras Ria merayu kepada kami melalui talian kami. Mereka menghantar senarai 112 keluarga yang memerlukan. Masyarakat Makanan Percuma berkerjasama dengan Creador Foundation untuk menyediakan 112 pek makanan barangan runcit seperti beras, tepung, telur, minyak masak dan sebagainya.

Hampir semua masyarakat Rohingya ini hilang pekerjaan dan mereka bertungkus lumus membeli makanan apatah lagi membayar sewa. Dari yang kita bercakap, mereka biasa melakukan pelbagai kerja pelik seperti welding untuk syarikat kecil, membawa beban berat di tapak pembinaan / kilang, membuat ubahsuai rumah dan pembersih. Manakala lelaki dahulu memperoleh, isteri menjaga anak-anak.

Pek makanan tersebut dibekalkan oleh Ra’yat Mart Petaling Jaya yang, seperti biasa, dihantar dengan cekap tanpa mengenakan kos penghantaran.

Terima kasih kepada Puan Faridah dari Refugee Emergency Fund-REF, yang meluangkan masa hujung minggu selepas seminggu bekerja di klinik Pelarian, untuk mengawasi dan melaporkan tentang pengagihan tersebut.

Related Posts